Općina Dubravica

Puhački orkestar Rozga

Puhački orkestar Rozga

Kraj kapele Sv. Ane, u župi Rozga, u rodnom kraju pjesnika, preporoditelja i velikana hrvatske povijesti Pavla Štoosa, tu počinje priča o limenoj glazbi iz Rozge koja seže na sam početak XX stoljeća, točnije u 1902. godinu.

Ilirski preporod je prije više od 150 godina osim djelovanja na književnom i kulturnom buđenju, velike zasluge imao i za glazbeno prosvjećivanje najširih narodnih slojeva. Dok se u gradskim sredinama osnivaju čitaonice i prosvjetna društva, u našoj župi seljaci su osnovali limenu glazbu kao svoj oblik narodnog prosvjećivanja.
U to vrijeme glazba sudjeluje na svadbama, ali i na svim svečanostima u župi Rozga i široj okolini; gostuje sve do Velike Gorice, i - dakako - u susjednoj Sloveniji.

Uskoro se redaju prve obljetnice, što ima odjeka u široj okolici, jer u Dubravicu dolaze glazbe iz Slovenije i Hrvatskoga zagorja. 1987. glazba uz 85. obljetnicu prima nagradu Općine Zaprešić. U osamdesetima, glazba sudjeluje na proslavama gotovo svih mjesnih zajednica nekadašnje Općine Zaprešić, vatrogasnih društava, smotrama KUD-ova i po prirodi aktivnosti na pogrebima. Pri kraju 80-tih, točnije 1988. g. dirigentsku palicu preuzima Stjepan Katalenić čijim ravnanjem sve do 2003. g. glazba znatno napreduje kvalitetom i postiže do tada najznačajnije uspjehe. Ovdje svakako vrijedi spomenuti koncertni program 30. svibnja 1997. g. povodom 95. obljetnice glazbe u Dubravici, nastup u Kninu 5.kolovoza 1997. g. uz Dan domovinske zahvalnosti i II mjesto na državnom natjecanju u Šibeniku 1998. Limena glazba u okviru svog djelovanja 1996. godine pokreće i "malu glazbenu školu" u kojoj su se obrazovale dvije generacije glazbenika pod vodstvom prof. Ivanke Mohović i Stjepana Katalenića.

U veljači 1998., radi popularizacije, Limena glazba Rozga mijenja ime u Puhački orkestar Rozga. 2001. Orkestar postaje službeni pratitelj Zagrebačkih Mažoretkinja te s njima gostuje na brojnim festivalima diljem Europe.
Stotu obljetnicu orkestar proslavlja 2002. godine svečanim koncertom u K.D. Vatroslava Lisinskog. Tom prilikom od Hrvatskog sabora kulture prima Zlatnu povelju za izuzetna postignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanje hrvatske kulture. Iste godine snima se i izdaje prvi nosač zvuka: "Kraj kapele svete Ane" koji je financiran donacijom Zagrebačke banke kao nagrađen projekt u kategoriji „Očuvanje kulturne baštine". Ogranak Matice hrvatske - Zaprešić dodjeljuje orkestru naslov dobrotvora Matice Hrvatske i tiska monografiju Puhački orkestar Rozga 1902. - 2002.

2003. godine dirigentsku palicu orkestra preuzima prof. Miro Taradi. Svojim dolaskom unio je svojevrstan preporod u orkestar. Svojim zalaganjem podiže kvalitetu orkestru, doprinosi stilu, a proširuje i repertoar orkestra. Njegovom zaslugom orkestar posljednjih 10 godina ostvaruje sjajne rezultate na regionalnim smotrama puhačkih orkestara Zagrebačke županije preko kojih se izlučnim putem orkestar već 5 puta plasirao na državne susrete najboljih hrvatskih orkestara osvajajući brončane, srebrne, pa i najbolje ocjene u svojoj kategoriji, čime je potvrđen kontinuitet u radu i kvaliteti.

Povelju Općine Dubravica za dugogodišnje njegovanje, poticanje i razvitak glazbene kulture i postignute osobite rezultate u radu te kontinuirano sudjelovanje u glazbeno-kulturnim manifestacijama Općine Dubravica, Puhački orkestar Rozga prima 2006. godine.

Orkestar je do sada nastupao i gostovao u mnogim državama Europe: Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Austriji, Mađarskoj i Češkoj, te u mnogim mjestima Hrvatske. Bilježi nastupe i u Zagrebu na Eurokazu, Zagrebačkim ljetnim večerima na Zrinjevcu, uz Dan grada Zagreba, na Riječkom karnevalu, Samoborskom fašniku, sudjeluje u programima Matice hrvatske Zaprešić itd.

105. obljetnicu orkestar proslavlja 2007. godine svečanim koncertom u K.D. Vatroslava Lisinskog pod pokroviteljstvom MKRH gdje promovira svoj drugi nosač zvuka i prikazuje dokumentarni film o povijesti orkestra. Nezaobilazni su Božićni koncerti, na koje je orkestar osobito ponosan, a koji se u Župnoj crkvi Sv. Ane tradicionalno izvode već 15 godina.

Uz orkestar su nastupili brojni estradni umjetnici: Krunoslav Cigoj, Hrid Matić, Zdenka Kovačićek (počasna članica), Danijela Stanišak, Vice Vukov, Mladen Katanić, Barbara Ottman, Ervin Baučić, Ricardo Luque, Robert Mareković, Mirko Švenda Žiga, Martina Vrbos , Adalbert Turner Juci, Kvartet Gubec, Branko Greblički Ventek, Jelena Radan, Maja Blagdan i Grovvy Singers te glumci Zvonko Novosel, Vid Balog (počasni član), Adam Končić, Marija Borić, Barbara Nola, Sreten Mokrović, Sanja Marin i Alen Šalinović

2009. pokrenut je „MFPO" – Međunarodni festival puhačkih orkestara, bienalnog karaktera. Tako je publika u Dubravici imala priliku čuti orkestre iz Mađarske , Slovenije, Italije, a i domaće, iz Zadra Solina i Virovitice.

110. obljetnicu orkestar je proslavio velikim svečanim koncertom pod visokim pokroviteljstvom MKRH u Dubravici 17.lipnja 2012. Tjedan dana kasnije snimljen je i treći nosač zvuka koji je publici predstavljen 23. prosinca 2012. na završnom koncertu sezone i slavljeničke godine, tradicionalnom Božićnom koncertu.

Glavni cilj Puhačkog orkestra Rozga je obogaćivanje i promicanje tradicije sviranja puhačkih instrumenata, razvijanje kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanje hrvatske kulture i svakako dodatna popularizacija „limene glazbe" među mladima unutar Općine i Županije.

Puhački Orkestar Rozga

Rozganska 55, 10293 Dubravica, Croatia
tel.: +385.1.3399272
fax:+385.1.3399270
OIB: 06383341562;
MB: 3287068;
Ž.R.: 2360000-1101407577
e-mail: orkestar.rozga@gmail.com
Predsjednik:
Jelena Šoštarec, prof.
mobil: +385.95.5169040
e-mail: jelena.sostarec@gmail.com
Dirigent:
prof. Miro Taradi
mobil: +385.91.5064963
e-mail: miro.taradi@gmail.com
Osoba za kontakt:
Dragutin Šmaguc, dipl.ing.
mobil: +385.98.332325
e-mail: dsmaguc@gmail.com


« Povratak