Novosti i događanja

Objavljeno: 09.08.2018 u 15:14, Pregledano 1027 puta
Polja mirisne lavande u Mariji Gorici

Polja mirisne lavande u Mariji Gorici

Svega tridesetak minuta vožnje od glavnog grada Zagreba, smjestila su se polja prekrasne ljubičaste mirisne lavande.
A da priča bude još interesantnija, supružnici Brestovac i vlasnici OPG Brestovac ovu su bajku započeli iako nisu imali iskustva u poljoprivredi.

''-I sve ostalo je povijest – smijući se kaže 44-godišnji Berislav Brestovac dok sjedamo u vrt ispred kuće u kojoj su supružnici u prizemlju napravili proizvodni pogon za preradu lavande, u kojemu nastaju mirisni sapuni, balzami za usne, kreme, sol za kupanje, macerat lavande, čaj... Svi su ti proizvodi sto posto ručno izrađeni, ekološki su, a Brestovci ih prodaju pod brendom “Modri bregi”. Bez konzervansa su i aditiva. No ekološki certifikat na svoj proizvod ne smiju staviti jer, kako su im objasnili mjerodavni, nije riječo hrani pa isticanje certifikata podliježe kazni. Spomenimo kako se vrsta lavande koju uzgajaju posljednjih godina sve više koristi u kulinarstvu..

– Kanili smo zasaditi voćnjak, ali smo shvatili da se ne možemo upustiti u tako velika ulaganja – objašnjava Berislav, na što Romana odgovara:
– Imao je stan u Dubravi, prodao ga je kako bismo taj novac uložili u lavandu. A još smo i kredit podigli.
– Kad smo počeli, od alata smo imali samo jedne grablje – kaže Brestovec.

Imali su, neće to kriti, i uspona i padova, jedno su drugo dizali i bodrili da ustraju. I, na kraju, uvijek je pobijedila ljubav koju su, uz uloženi trud u kvalitetu proizvoda, prepoznali i kupci, imaju ih u Hrvatskoj i baš ih je neki dan zvao čovjek iz Dubrovnika kojemu se sviđa to što rade. Proizvode plasiraju i u Češkoj i Slovačkoj, a u pregovorima su i s Fincima kojima su poslali uzorke mirisnih proizvoda.'' 

tekst preuzet s Agrobiz.vecernji.hr

 

a ako želite stupiti s njima u kontakt, mozete poslati mail na info@tzssdib.hr te ćemo Vas spojiti s vlasnicima.


« Povratak