Općina Brdovec

Općenito o Brdovcu

Općenito o Brdovcu

Općina Brdovec je smještena u zapadnom dijelu Zagrebačke županie, u pograničnom području prema Sloveniji. U središnjem dijelu, uz glavni prometni koridor Zagreb-Ljubljana (cestovni i željeznički) smještena je većina naselja i gospodarskih subjekata. U sjevernom dijelu su blagi brežuljci prekriveni šumom, vinogradima i uređenim terenima s velikim brojem vikendica.

Župa Brdovec jedna je od najstarijih župa u Zagrebačkoj nadbiskupiji, utemeljena 1334. g. Sjedište župe u prošlosti se nalazilo na brežuljku (otud ime) gdje i danas stoji Kapela Sv. Križa, koja sada pripada župi Marija Gorica. Tek kasnije je sjedište župe preseljeno u nizinu gdje je sagrađena današnja župna crkva, posvećena 1679.g. Župa Brdovec u prošlosti je obuhvaćala veći teritorij (Marija Gorica, dijelovi župa Rozga i Pušća, dok je Zaprešić tek 1946.g. postao samostalna župa). Danas se župa Brdovec proteže dolinom rijeke Save, od Zaprešića do rijeke Sutle, gdje je ujedno državna granica sa Slovenijom. Zaštitnik brdovečke župe je Sv. Vid Mučenik.

Površina: 37,6 km2
Stanovnika: 11.143 (2011.)
Dan općine: 15. lipnja, blagdan Sv. Vida
Naselja u sastavu općine Brdovec: Brdovec (općinsko središte), Javorje, Prigorje, Zdenci, Prudnice, Laduč, Drenje, Ključ, Šenkovec, Harmica i Vukovo selo


« Povratak